fbpx

זה לא רק 'מה' לאכול, זה גם 'איך' לאכול.

כמעט כל אחת יודעת ברמה זו או אחרת- מה טוב ובריא לאכול, ומה לא בריא.
מה יעזור לי לרדת במשקל, ומהם המאכלים מגורמים לי להשמין.
אילו מזונות מעוררים אותי ואילו מזונות מרדימים . וכן הלאה.
יש כמה כללים שכדאי לכל אדם לאמץ,
לא רק על מנת לאכול בריא יותר, אלא כללים שיעזרו לנו להפיק מהמזון ומתהליך העיכול עצמו
את מירב היתרונות- הגופניים והמנטאליים . את החיות/ כוח החיים במיטבו.

לגוף שלנו יש את היכולת להפוך מזון מבחוץ -דרך תהליך העיכול – לחלק מגופינו.
חלק מעצמיותינו.

הדבר מקביל לתהליך של קליטת העולם הסובב אותנו (אנשים, חוויות, זכרונות)
שבעזרת התבוננות ועיבוד חשיבתי, עיכול המציאות –
האירועים החיצוניים הופכים לחלק
מהתודעה שלנו.

כשיש חולשה ביכולת העיכול, נוכל לראות סימנים מובהקים של כאבי בטן, נפיחות בבטן,
יציאות לא סדירות ועוד,
נוכל לזהות חולשה זאת גם דרך יכולת העיכול המנטאלית של האדם, כשבעיה ביכולת עיבוד
המציאות בצורה יעילה תתבטא בעודף מחשבות, מחשבות אובססיביות, תהיות תמידיות "למה דווקא לי קורים הדברים האלה?!", או תתבטא בעירפול מחשבתי, קשיים בריכוז ועוד.

(כמובן שיש השפעות נוספות מעבר לתזונה המשפיעים עלינו, אך נתרכז כרגע בנושא התזונה
שמהווה מרכיב מרכזי לחיים בריאים)

הכללים לאכילה בריאה מאחדים את שתי האיכויות שהעיכול אחראי עליהן
פשוט כי אין דרך להפריד בין איכות וסוג המזון לאיכות תשומת הלב בשעת האכילה עצמה.
*ההתמקדות הכוונה והנינוחות בה אנו אוכלים משפיעים בכמה מישורים-
-הגוף שולח הרבה דם וחמצן למקום אליו אנו ממקדים את המודעות שלנו.
מערכת העיכול זקוקה להרבה מאד דם וחמצן כדי להשלים ביעילות את התהליך
ככל שדעתינו תהיה מוסחת יותר בזמן האכילה ,(פגישות עם אנשים, מחשבות מטרידות או מלחיצות)
מערכת העיכול לא תקבל את המשאבים להם היא זקוקה לעיכול תקין.

-עשייה בזמן האכילה.
כל עשייה שנוספת על פעולת האכילה, כגון הליכה, קיפול בגדים , וכן, גם -קריאה,

מורידים את כמות האנרגיה שהגוף מקצה למערכת העיכול, והיא מתחלקת עכשיו בין כל האיברים
הפעילים.

(מעניין לדעת שדווקא פעולת הקריאה– בזמן האוכל- יכולה להחליש מאד,
היות והעיניים הן מהאיברים שצורכים כמויות עצומות של דם וחמצן לפעולתן,
ולא ישאירו מספיק זרימה לתפקוד מערכת העיכול)

-מצבים רגשיים כמו לחץ, דאגה, תחרותיות וכו, בעיקר בזמן הארוחה מכניסה את הגוף למצב חירום,
שבו המזון לא רק שלא מצליח להזין אותנו, אלא אפילו יכל להזיק.

לאורך עשרות שנים נערך מחקר מרתק בסקנדינביה,
כאשר לקחו מאות אנשי עסקים, בני אותו גיל בערך, עם רקע דומה מבחינה בריאותית, משפחתית וכלכלית.
לחצי מהקבוצה התאימו אורח חיים בריא ומוקפד , עם הנחיות ברורות לתזונה, פעילות גופנית
וגמילה מעישון.
מחצית הקבוצה השנייה לא קיבלה שום הנחיות לשינוי באורח החיים.
כעבור כ10 שנים, מספר האנשים שסבלו מחולי או נפטרו ממחלות היה כפול(!) בקבוצה ה"בריאה" מאשר בקבוצת הביקורת החופשית מהגבלות הבריאות.
10 שנים מאוחר יותר , המשך המחקר הביא לאותן התוצאות.
חשוב להבין- ודאי שאנחנו שואפים לאורח חיים בריא, שבחלקו הגדול מושפע מהמזונות שאנחנו
צורכים. אך יש גורמים רבים נוספים שמשפיעים עלינו שחייבים לקחת בחשבון.
כמו בניסוי הנ"ל,
כשהשינויים לאורח חיים בריא מגיעים כ'כפייה', נוסף עוד גורם של סטרס משמעותי המצטבר ומכביד על מערכות הגוף והנפש, וכפי שראינו- לעתים הדבר מזיק יותר מאשר מועיל.

ניתן כאן מספר כללים בסיסיים שניתן לאמץ בהדרגה ולפי היכולת, בדרך להשגת בריאות שלמה בעז"ה

1- מומלץ להתחיל את הבוקר בשתייה של כוס מים חמימים עם חצי לימון טרי סחוט.
הדבר מאפשר ניקוי של הכבד והכנסת הקיבה לפעולה עדינה.

2- רצוי לעשות כמה דקות של תרגילי נשימה פשוטים, או להניע בעדינות את הגוף (הליכה,
מתיחות, טאי צי או צי קונג), מה שמסייע לגוף לסילוק יעיל של פסולת (במקרה זה- פעולת
מעיים), וכן מתחיל לחמם את המערכות הפנימיות כדי שיהיו מוכנות לקליטת המזון שנאכל.

3- את הקמחים והדגנים הלבנים והמעובדים, נחליף בהדרגה לקמחים מלאים יותר ודגנים
מלאים .
המזונות ה"ריקים" לא רק שאינם מזינים אותנו , אלא הגוף נדרש לשחרר חומרים חשובים
מהגוף (כגון קלציום) על מנת להצליח לסלק ולהפריש את הפסולת החוצה.

4- אכילה של ירקות שורש וירקות כתומים, מבושלים או אפויים מעט,
תחזק את המערכת החיסונית, מערכת הזרמת הדם והנוזלים ותחזק את איכות העיכול.

5- עלים ירוקים. מנקים את הדם והכבד, מחזקים דם ויכולת קליטת חמצן מהסביבה.

6- להנביט כל מה שאפשר.
תהליך ההנבטה הוא פשוט אך מופלא.
כשהדגן או הקטנייה שהשרינו במים- מתחילים את תהליך הנביטה (התהליך קורה עוד לפני
שרואים את הנבט הלבנבן מבצבץ החוצה) ,החומרים המזינים שבתוך המאכל מכפילים
עצמם פי עשרות אם לא מאות!

7- המנעות ככל האפשר מסוכר!
הסוכר הוא אחד החמרים הממכרים והמזיקים ביותר!
הוא גורם לדלקות, פוגע במערכת העצבית ההורמונאלית והחיסונית.
הוא גם משפיע על מצב הרוח והבהירות המחשבתית שלנו.
בניסוי שנערך על השפעת אכילת סוכר על מערכת החיסון,
התוצאה היתה דרמטית!
על פי בדיקות דם שנערכו לפני ואחרי הניסוי, ראו שאכילה של פרוסת עוגת גבינה אחת,
הורידה את תפקודה של המערכת החיסונית ב80%,
למשך 6 שעות!!!

8- בישול / הקפצה / אידוי קל ומהיר של המאכלים, יהיו קלים יותר לעיכול ויגרמו לתחושה רבה
יותר של שובע.

9- יש להקדיש זמן ושקט לזמן האכילה, מה שיחזק גם את חילוף החמרים בגוף אך גם את
יכולת וחדות החשיבה.

10- יש להיות במודעות ובתשומת לב לאכילה.
כך נוכל להיות גם קשובים למסרים שהגוף שולח לנו חזרה (כגון -טיב האוכל, כמות האוכל
הנחוצה לי).

** ועוד כלל חשוב, שאנו שוכחים באופן קבוע-
ולא רק בנושא האכילה!
יש שעות של אכילה (שנוכל לפרט במאמר נפרד)
ויש שעות של מנוחה מאכילה.
רק בזמן המנוחה, אי העשייה, העיכול, הספיגה, והניקוי של הפסולת מתבצעים.

נשמח לדבר איתך!

More
articles